Lees hier Anneleen Desmyter haar visie over het leven tijdens en na Corona!

DE KLARE KIJK VAN ANNELEEN DESMYTER (ALDEA): “ER MOETEN ABSOLUUT HERVORMINGEN KOMEN”

MERELBEKE – Welk effect heeft de huidige crisis op onze economie, wat zal er veranderen en hoe zullen onze bedrijven hierin standhouden? Vijf weken lang vragen we Oost-Vlaamse topondernemers naar hun visie over het leven tijdens en na corona. Vorige week gingen we van start met Dirk Van Roy van beurzenexploitant Easyfairs.


“De impact van de coronacrisis was voor Aldea natuurlijk zeer groot, precies omdat we in de zorg en het zorgvastgoed actief zijn”, zegt Anneleen Desmyter. “We zijn eigenaar van 17 zorgresidenties en baten er zelf 7 uit. In totaal hebben 220 werknemers in dienst en die hebben zich in deze uitzonderlijke periode allemaal elke dag voluit gegeven voor het welzijn van onze bewoners. Ik wil mijn personeel dan ook uitdrukkelijk bedanken.”

Kleinschaligheid beschermt tegen corona

Vandaag kijkt Aldea positief naar de toekomst. Desmyter: “Ik ben blij om te kunnen zeggen dat binnen onze groep alles onder controle is. Dat komt vooral door onze goede zorginfrastructuur. Met Aldea kiezen we bewust voor kleinere complexen, terwijl vele aanbieders van zorginfrastructuur in het verleden vooral voor grotere complexen kozen omwille van de schaalvoordelen. Onze keuze voor kleinschaligheid zorgt er niet alleen dat onze bewoners in een leuke omgeving op mensenmaat zorg kunnen krijgen, maar ze zijn ook beter beschermd tegen een crisis zoals de coronapandemie. De veiligheid en de gezondheid van onze bewoners kwamen tijdens deze crisis altijd op de eerste plaats.”

“We namen geen enkel risico en al onze medewerkers leefden de coronamaatregelen rigoureus na. Als CEO moest ik echter ook aan de toekomst van onze groep denken en aan de belangen van onze investeerders”, vervolgt Desmyter. “Doel was altijd om de impact van de coronacrisis op onze onderneming zo klein mogelijk te maken. We hebben dus heel veel overleg gepleegd over de financiële kant van de zaak, onder meer met de banken. Het was vooral belangrijk om het hoofd koel te houden en je niet te laten verlammen door de ongewone situatie.”

Er moeten absoluut hervormingen komen

Anneleen Desmyter roept de politiek op om niet langer te besparen op de zorg. “We komen als land uit een periode van grote welvaart. België is één van de meest welvarende landen ter wereld, maar dat heeft ons ook wel verlamd, voornamelijk op politiek vlak. Noodzakelijke beslissingen werden te vaak niet genomen, of afgezwakt. Door de coronacrisis kunnen we de problemen niet meer negeren. Er moeten absoluut hervormingen komen. Goede zorginfrastructuur is daarin onontbeerlijk om deze – én de komende crisissen – aan te pakken. Betaalbare zorg wordt dé uitdaging voor de komende jaren. Assistentiewoningen en woonzorgcentra passen in dat plaatje want de verdoken kosten van thuiszorg worden te vaak genegeerd.”

Falen mag geen taboe meer zijn

Om zo snel mogelijk uit deze crisis te geraken, moet onze politiek grondig hervormd worden, vindt Desmyeter. “We mogen niet langer aanvaarden dat in een crisissituatie zes ministers elk hun zegje moeten hebben over één domein. Een groep van experts zou nu beter even overnemen om ons door deze crisis te loodsen en te zorgen voor een staatshervorming die alles wat simpeler moet maken”, zegt ze. “Laat ons ook ondernemerschap veel meer steunen. Er staat zoveel geld op de Belgische spaarboekjes. Laten we dat proberen te activeren: meer Belgen warm maken om te investeren in Belgische bedrijven, in plaats van hun centen passief te beleggen. Ook falen mag geen taboe meer zijn. Nu is dat een persoonlijke blamage, die negatieve connotatie moet verdwijnen.”

Neem me de dagen op kantoor niet af

Corona heeft geleid tot meer digitalisering en thuiswerk. Een evolutie waar Anneleen gemengde gevoelens bij heeft: “Digitalisering is de toekomst, maar het is ook niet zaligmakend”, zegt ze. “Als je een ganse dag online meetings hebt gehad, dan heb je aan het einde van de dag een punthoofd. Gesprekken via digitale weg beperken zich bovendien tot de meest essentiële zaken. Terwijl eigenlijk de niet-essentiële gesprekken heel vaak een grote bron zijn van creativiteit. Ik zou het daarom fantastisch vinden om ook na de coronacrisis twee dagen per week keihard van thuis te werken, maar neem me alsjeblieft die drie dagen per week op kantoor niet af, want pas dan heb ik het gevoel dat ik er écht ben voor mijn medewerkers.”