Ons nieuw project 'Residentie Pitthem' werd gelanceerd!

Eind september 2020 openen de deuren van een nieuw woonzorgcentrum en assistentiewoningen in hartje Pittem. Donderdag bracht het Schepencollege een bezoekje aan de werf, om symbolisch de eindfase van de werken in te zetten. Samen met de toekomstige directeur Inge Van den Bussche werd de laatste decoratie aangebracht.

Eind september 2020 openen de deuren van een nieuw woonzorgcentrum en assistentiewoningen in hartje Pittem. Donderdag bracht het Schepencollege een bezoekje aan de werf, om symbolisch de eindfase van de werken in te zetten. Samen met de toekomstige directeur Inge Van den Bussche werd de laatste decoratie aangebracht.

Het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen werden in opdracht van Aldea Group gerealiseerd.

“Dit project is een goed voorbeeld van modern zorgvastgoed. Residentie Pitthem omvat een woonzorgcentrum met 47 kamers en 25 assistentiewoningen, pal in het centrum van het dorp maar toch rustig en in een groene omgeving. De seniorenhuisvesting van de toekomst moet alle mogelijke woonvormen verzamelen op één locatie, niet weggestopt maar juist verankerd in het maatschappelijke leven. Met Aldea kiezen we ook bewust voor kleinschalige projecten. Daardoor kunnen de bewoners in een aangename omgeving op persoonlijke maat de zorg krijgen die ze nodig hebben, maar precies door die kleinschaligheid zijn de bewoners ook beter beschermd tegen een crisis zoals de coronapandemie", vertelt Anneleen Desmyter, CEO van Aldea Group.

De uitbating van het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen is in handen van zorggroep Orpea met al 78 andere residenties in België, waaronder De Bottelarij in Kortemark en Hardoy in Ardooie. Het vastgoed houdt Aldea Group zelf in portefeuille.

Voor de naam kozen we in overleg met alle betrokken partijen voor Pitthem. Dat is de oude schrijfwijze van de naam van onze gemeente. Die naamskeuze staat symbool voor ons engagement om hier een warm lokaal verhaal van te maken. We liggen midden in de dorpskern en willen er ook graag echt deel van uitmaken,” vertelt Directeur Inge Van den Bussche enthousiast. Het dorpse karakter van de site komt ook terug in het logo.

Orpea staat bekend om zeer kwalitatieve residenties met een dienstverlening op niveau. “Onze nieuwe residentie in Pittem wil een stijlvolle, warme en gastvrije nieuwe thuis zijn voor senioren. Dankzij de centrale ligging kunnen vrienden en familieleden makkelijk op bezoek komen,” aldus nog Inge. Dat is in coronatijden natuurlijk een iets complexer verhaal.

Bij Orpea zoeken we voortdurend naar de meest klantgerichte oplossing op dat vlak. We laten maximaal bezoek toe, ook op de kamer, en proberen fijne bezoekomstandigheden te creëren, zodat het ook niet de hele tijd over corona hoeft te gaan. Maar tegelijk blijft de hygiëne onze absolute prioriteit. Mondmaskers zijn bijvoorbeeld verplicht en we vragen de mensen regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten, en ook de spullen te ontsmetten die ze meebrengen of die ze aangeraakt hebben tijdens hun bezoek. Samen met onze families houden we zo het virus buiten uit onze kraaknette en gloednieuwe residentie,” vertelt Inge.

Dankzij het kleinschalige karakter van de residentie, de gloednieuwe infrastructuur en het concept met kleine leefgroepen, is Pitthem relatief goed gewapend tegen het virus. “We moeten natuurlijk extreem voorzichtig zijn. Maar met de ervaring van de groep Orpea, de samenwerking met de residenties in de omgeving zijn we goed voorbereid. Orpea heeft haar residenties trouwens altijd van voldoende beschermingsmateriaal kunnen bevoorraden. Zo konden onze zorgteams overal in maximale veiligheid zorg blijven dragen voor de bewoners.”

De flats en kamers

In totaal zijn er 25 assistentiewoningen met verschillende oppervlaktes, met één of twee slaapkamers, een praktisch ingerichte badkamer en een keuken. De nieuwe bewoners mogen hun flat inrichten naar persoonlijke smaak, met eigen meubelen.

In het woonzorgcentrum is ruimte voor 47 bewoners. Daar kunnen onze residenten terecht die, tijdelijk door omstandigheden of meer permanent, zorg nodig hebben. Deze kamers zijn instapklaar en bemeubeld. “Zoals dat in elke Orpea-residentie gebeurt, maakt ons zorgteam een zorgplan op maat van elke bewoner,” vertelt Inge. “Ook als er een hoge zorggraad is, zoals bijvoorbeeld in geval van dementie of een aanverwante aandoening, kan ons zorgteam het nodige doen.

Timing opening en bezoekmomenten

Vanaf eind september 2020 kunnen mensen terecht in Pitthem. Hiervoor dient men best snel contact op te nemen met de nieuwe directeur, in functie van een vlotte praktische organisatie. Geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een individueel bezoekmoment op afspraak.

Contact nemen kan via de website www.orpea.be/pitthem

of via Inge rechtstreeks (0491/15.46.05 – i.vandenbussche @orpea.net).