Residentie De Foederie en De Bottelarij, Kortemark

Aldea brengt leven in de brouwerij op de markt van Kortemark!

In opdracht van Aldea Group realiseerde de Gentse projectontwikkelaar CAAAP Residentie De Bottelarij en Residentie De Foederie. Beide residenties maken deel uit van de herontwikkeling van de brouwerij-site, met een nieuwe, multifunctionele invulling: van bibliotheek, appartementen tot het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen. De uitbating van het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen werd in handen gegeven van Orpea, het vastgoed houdt Aldea Group zelf in portefeuille.

Een verrassende mix van mensen, woningen, winkels, cultuur en groen maken van dit project een duurzame herontwikkeling.

Residentie De Bottelarij omvat 31 zorgkamers en 9 assistentiewoningen, verspreid over vier niveaus. Op het gelijkvloers treft men het onthaal en het directiekantoor aan, het restaurant en 6 assistentiewoningen. Op de eerste en tweede verdieping vindt men de woonzorgkamers met bijhorend een polyvalente leefruimte voor de bewoners, twee therapeutische badkamers en de ruimten dienstig voor het personeel. De bovenste verdiepingen biedt plaats aan drie assistentiewoningen die uitkijken op de kerktoren en de weide omgeving van Kortemark. Via de Torhoutstraat heeft men toegang tot de ondergrondse parking.

Residentie De Foederie omvat 21 assistentiewoningen met op het gelijkvloers en de eerste verdieping elk 9 assistentiewoningen en op de tweede verdieping 3 assistentiewoningen en een zithoek.

Zowel in Residentie de Foederie als in Residentie De Bottelarij zijn de assistentiewoningen voorzien van een ruime leefruimte met aanpalend een terras, een volledig ingerichte keuken en 1 of twee slaapkamer(s) met ruime badkamer. Deze appartementen met diensten zijn volledig rolstoeltoegankelijk en hebben een noodoproepsysteem dat permanent door gekwalificeerd personeel wordt beantwoord.

Niet alleen de namen van de residenties verwijzen naar het industriële verleden van de site, maar ook het kleur- en materiaalgebruik zijn afgestemd op dit brouwersverleden, met name op het Hapkinbier dat er werd gebrouwen. Blond en karaktervol, een kleurenpalet dat varieert van geel tot oker en bruin. Ook kopertinten die in de brouwcultuur veel voorkomen, krijgen hier hun plaats en passen bij de geelbruine tinten. De ramen verwijzen naar de strakke stalen ramen van de voormalige brouwerij en ook voor de aanleg van de buitenruimte wordt geput uit eenzelfde kleurenpalet van geelbruine tinten.

De site bevindt zich tussen de Torhoutstraat, de Markt en de Hospitaalstraat. Alle winkels, horeca, bank, gemeentehuis tot scholen bevinden zich op wandelafstand. Voor de bewoners zal er veel passage zijn, want de site zal dé ontmoetingsplek bij uitstek zijn voor buren en passanten. Een verrassende mix van mensen, woningen, winkels, cultuur en groen maken van dit project een duurzame herontwikkeling. De site wordt volledig verkeersvrij gemaakt, dus de bewoners kunnen zorgeloos naar de markt en de bibliotheek wandelen. Het dorpsgevoel zal aanwezig zijn, een plek waar iedereen zich thuis voelt. Wat wil men nog meer dan rustig wonen in zijn vertrouwde omgeving én dichtbij alle winkels?


De Foederie

Aantal assistentiewoningen 21
Architect Salens Architecten
Status Operationeel
Info verhuur T. 0493/27 54 55 | E. e.defauw@orpea.net
Adres Brouwersplein 4, 8610 Kortemark

De Bottelarij

Aantal assistentiewoningen 9
Aantal woonzorgkamers 31
Architect Salens Architecten
Status In opbouw
Info verhuur T. 0493/27 54 55 | E. e.defauw@orpea.net
Adres Brouwersplein 1, 8610 Kortemark
Orpea De Bottelarij 257 Orpea De Bottelarij 21 Orpea De Bottelarij 117 Orpea De Bottelarij 109 Orpea De Bottelarij 130 Orpea De Bottelarij 131