Laat meer mensen met een beperking die jonger zijn dan 65 jaar toe om in een assistentiewoning te wonen
Daarvoor pleit Anneleen Desmyter, CEO van Aldea, een Gentse investeerder in zorgvastgoed met 340 assistentiewoningen in de portefeuille en zeven woonzorgcentra in eigen beheer. Aanleiding is het nieuws dat duizenden assistentiewoningen in Vlaanderen vandaag leeg staan. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Zorginspectie.
Op die manier kunnen de leegstaande assistentiewoningen toch gebruikt worden waarvoor ze gebouwd worden, en bovendien kunnen zo de lange wachtlijsten voor aangepaste huisvesting voor mensen met een beperking weggewerkt worden, stelt Desmyter. Het kost de Vlaamse overheid ook niks. De overheid heeft zeker in deze tijden van corona en economische crisis het geld niet om deze wachtlijsten weg te werken, luidt het.
Desmyter roept Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en zijn collega’s op om de leeftijdsdrempel van 65 jaar voor assistentiewoningen op te heffen, of het aantal toegestane uitzonderingen niet te beperken tot 25 procent van het totale aantal bewoners, zoals vandaag het geval is. Zo kunnen mensen met een beperking in de toekomst makkelijker toegang krijgen tot assisentiewoningen, zegt ze.
Desmyter zegt te streven naar inclusieve woonprojecten, waar mensen van alle leeftijden die extra hulp nodig hebben welkom zijn, en een goede sociale mix. “Niet alleen zorgt een goede sociale mix voor een maatschappelijke meerwaarde. Mensen met een beperking, die niet altijd een plek vinden op de reguliere arbeidsmarkt, kunnen ook als vrijwilliger ingeschakeld worden in de werking van de assistentiewoningen.”