Cofinimmo stapt in zorgvastgoedgroep van Aldea

Gentse privé-investeerder toont sterke groeiambities en kiest resoluut voor kwalitatief zorgvastgoed

  • Aldea heeft een akkoord met Cofinimmo om 20 miljoen euro te investeren.
  • Aldea - één van de snelst groeiende privé-investeerders in zorgvastgoed - zal haar vastgoedportefeuille de komende vijf jaar met maar liefst één derde uitbreiden van 200 miljoen euro (incl. nieuwe ontwikkelingen) naar 300 miljoen euro.
  • De focus ligt meer dan ooit op kwalitatief vooruitstrevend nieuwbouw zorgvastgoed.
  • De recente overname van woonzorgcentrum Eau de Gand in Gent en de bouw van twee gloednieuwe woonzorgcentra in Gent en Kortemark zijn slechts enkele voorbeelden van de ambitieuze groeiplannen.Aldea viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Vandaag heeft het twaalf residenties in Vlaanderen en zeven in Wallonië, alles samen goed voor onder meer 729 woonzorgbedden en 312 assistentiewoningen in eigendom en uitbating. Daarnaast heeft Aldea nog een reeks nieuwbouwprojecten klaar staan. Goed voor een totale waarde van 200 miljoen euro. Mede dankzij het geloof in de filosofie en de strategie van het bedrijf door vele familiale aandeelhouders die er van bij de start bij zijn, is Aldea op amper vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers op de Belgische zorgvastgoedmarkt. Aldea heeft een duidelijke focus op gediversifieerd en kwalitatief zorgvastgoed voor de vergrijzende Belgische populatie.

Tegen 2025 plant het Gentse bedrijf te evolueren naar een vastgoedportefeuille van 300 miljoen euro. Daarvoor kijken ze bij Aldea steeds meer naar opportuniteiten in woonzorgcentra.

Vandaag maken woonzorgcentra 70 procent uit van onze vastgoedportefeuille, naast assistentiewoningen. Nu willen we nog meer het verschil maken in de markt. Door te blijven inspelen op de noden in de zorg, anticiperen op de ouderen van de toekomst en zo te blijven groeien. 2025 zal op dat vlak een mijlpaal worden. De doelstelling ligt vast op 250 à 300 miljoen euro.” Christophe Desimpel, voorzitter raad van bestuur Aldea

Investeerders

Aldea - dat eind vorig jaar met Anneleen Desmyter een nieuwe CEO aan boord haalde - bereidde de voorbije maanden een plan voor om de forse groei ook effectief te kunnen verwezenlijken. Nu stapt het beursgenoteerde Cofinimmo, met een portefeuille van 4,6 miljard euro aan vastgoed waarvan 58% zorgvastgoed, in en verhoogt het kapitaal meteen met 20 miljoen euro. Cofinimmo krijgt ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Aldea.

Wij zijn verheugd dat wij het dynamische team van Aldea kunnen steunen in de verdere uitbreiding van haar portefeuille. Met deze investering versterken we onze positie binnen het Belgische zorgvastgoedsegment.” Jean-Pierre Hanin, CEO Cofinimmo

Kwalitatief zorgvastgoed

Cruciale doelstelling in de toekomstplannen van Aldea is het welzijn van bewoners van woonzorgcentra in ons land te verhogen. Dat moet gebeuren door meer dan ooit in te zetten op kwalitatief zorgvastgoed, zowel met een aantal vooruitstrevende nieuwbouwprojecten als via overnames.

We willen het beeld bijstellen dat je oud en ‘out’ bent als je naar een woonzorgcentrum verhuist. De kinderen en kleinkinderen moeten goesting krijgen om hun ouders en grootouders vaak te bezoeken. Daarvoor hebben we een aantal zogenaamde ‘inclusieve’ bouwprojecten op til staan, waarbij het duidelijk om meer dan bakstenen draait, maar waarbij ook het maatschappelijke aspect een cruciale rol speelt.” Christophe Desimpel, voorzitter raad van bestuur Aldea

Het nieuwbouwproject in Kortemark is een goed voorbeeld van die maatschappelijke meerwaarde die Aldea wil bieden. Het gaat om een project met een sterke mix van diverse functies op de site. Hetzelfde geldt voor de nieuwe residentie Beaux-Arts in Gent. Daar zal er bijvoorbeeld niet enkel een restaurant zijn voor de bewoners, maar ook voor het grote publiek. En met de recente overname van Eau de Gand versterkt Aldea bovendien haar marktpositie in de Arteveldestad.

We zijn meer dan alleen een vastgoedbedrijf en zijn dan ook zeer blij dat we Cofinimmo konden overtuigen om in te stappen in ons bedrijf. Dit is een win-win situatie voor iedereen. We bundelen onze krachten op de lange termijn wat een garantie is voor de verdere groei en stabiliteit van Aldea.” Anneleen Desmyter, CEO Aldea

Actief beheer

Aldea bouwt niet alleen woonzorgcentra en assistentiewoningen, maar heeft via haar dochteronderneming Curavi ook acht woonzorgcentra in eigen beheer. Zo streeft ze ook het actief beheer van haar vastgoed na.


Over Aldea

Aldea werd opgericht in 2015 en is gespecialiseerd in de realisatie en de organisatie van duurzame woonzorgcentra, assistentiewoningen en appartementen.De sterke punten van het bedrijf zijn de expertise over de hele lijn: van het ontwikkelen van onroerend goed tot het effectief exploiteren ervan. Daarnaast hecht de onderneming veel belang aan het aanbieden van een faciliterende en hoogwaardige infrastructuur en het streven naar het bundelen van verschillende woonvormen op één locatie. Het aandeelhouderschap van Aldea is in handen van institutionele investeerders, family offices en enkele particulieren.

De dagelijkse leiding van Aldea wordt waargenomen door CEO Anneleen Desmyter, die voordien partner was bij Quares en CEO van QRF City Retail. Zij nam in november 2019 de fakkel over van Christophe Desimpel, die voorzitter blijft van de raad van bestuur. Op vandaag telt de raad van bestuur nog 3 bijkomende leden, met name Bert Vandeurzen, Jean-Luc Desmet en Geert Wellens.Sébastien Berden zal de raad van bestuur vervoegen.


Over Cofinimmo

Al meer dan 35 jaar verwerft, ontwikkelt en beheert Cofinimmo huurvastgoed. De vennootschap bezit een portefeuille die verspreid is over België, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje, met een waarde van ongeveer 4,6 miljard EUR.

Met aandacht voor maatschappelijke evoluties, heeft Cofinimmo de missie om hoogwaardige zorg-, leef- en werkomgevingen ter beschikking te stellen van haar partners-huurders, waar de gebruikers rechtstreeks voordeel uit halen. ‘Caring, Living and Working – Together in Real Estate’ is de uitdrukking van deze missie. Dankzij haar expertise heeft Cofinimmo een zorgvastgoedportefeuille van ongeveer 2,7 miljard EUR opgebouwd in Europa.

Als onafhankelijke vennootschap die de striktste normen inzake corporate governance en duurzaamheid toepast, biedt Cofinimmo diensten aan haar huurders aan en beheert zij haar portefeuille via een team van ongeveer 130 medewerkers te Brussel, Parijs, Breda en Frankfurt.

Cofinimmo is genoteerd op Euronext Brussels (BEL20) en geniet het REIT-stelsel in België (GVV), in Frankrijk (SIIC) en in Nederland (FBI). Haar activiteiten worden gecontroleerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), de Belgische toezichthouder.

Op 30.09.2020 bedroeg de totale beurskapitalisatie van Cofinimmo ongeveer 3,5 miljard EUR. De vennootschap past een investeringsbeleid toe dat gericht is op het aanbieden van een maatschappelijk verantwoorde langetermijninvestering met laag risico die een regelmatig, voorspelbaar en groeiend dividend genereert.